He Shed, She Shed

The Challenge

A 60’s era cottage in the back yard of a family home was going unused. During its life it had served as a guest house, bachelor pad, nanny quarters, and storage space. After water damage rendered the interior dank and musty, the owners knew they had to breathe new life into it.

At the same time, their teenagers, lobbying for a space of their own, laid claim to the 400 sq feet.
The challenge was to transform a dark, dated space with great potential into a light filled “He Shed, She Shed” for the kids; and for use beyond that as studio or guest quarters.

Design Goal

Deliver a completely new interior space, a larger and improved kitchen layout, updated bathroom, better heat and lighting systems, and increased storage within the confines of the space.

Furnishings needed to be flexible to accommodate different users and uses.

Design Services

  • Chose white finishes for walls and tile to reflect the natural light and carried neutral wood look porcelain flooring through out to eliminate transitions between rooms.
  • Selected furnishings in shades of white, khaki and natural wood tones with accents of blue. Key was installing easy to maintain indoor/outdoor fabrics.
  • Modernized the bathroom and replaced dated tub with a large shower. Installed pocket door to make room for a much needed closet in the living space.
  • Enlarged and reconfigured the kitchen to be open to the living area and fully functional.
  • Installed efficient heating/cooling along with new lighting and ceiling fans.
  • Provided safer access to the storage loft with a vintage rolling ladder.
  • Replaced the oversized sliding doors with a single door to mimic the look of the main house, and add privacy.
  • While a few years of no use had necessitated the renovation, the “shed” is now a favored spot.